Så äter du enligt Atkins

Atkinsdieten handlar om att ta bort alla kolhydrater då det är det vita sockret som gör oss överviktiga. Och istället äta mer fett, grönsaker och protein.


AtkinsdietAtkinsdiet går ut på att du byter ut kolhydrater såsom ris, pasta, bröd och potatis till sallad. Dessutom handlar dieten om att lägga till fett i kosten för att på så vis kunna bibehålla en mer långvarig mättnadskänsla.

Du behöver inte vara rädd för att äta mättat fett. Dock ska du inte äta mer än 20 E%. Det enda fettet du ska vara rädd för är transfetter, enligt Atkins.

Atkins fyra faser

Atkinsdieten är indelad i fyra faser. Dessa faser kallas för: Introduktionsfas, pågående viktnedgång, övergångsfas och livslångt upprätthållande.

Introduktionsfas – högst 20g kolhydrater/dag

Introduktionsfasen går ut på att du under två veckor äter så lite kolhydrater som möjligt, det vill säga cirka 20 gram om dagen.

Detta gör du för att bryta det sockerberoende som väldigt många har. Under denna period är det inte helt ovanligt att du får sockerabstinens.

Genom att bryta kolhydratintaget, hamnar kroppen in i ett ”läge” som kallas för ketos och du tappar vikt.

Pågående viktnedgång – högst 40-60g kolhydrater/dag

Under denna fas äter du något mer kolhydrater varje dag, ungefär 40-60 gram om dagen. Fasen är till för att tappa vikt och kan pågå i flera månader tills det att du har nått din målvikt.

Övergångsfas – egen kolhydratsnivå

När du bara har en liten väg kvar till ditt viktmål börjar du successivt att äta mer kolhydrater. Detta gör du för att få kroppen ur ketos och för att på så vis kunna viktstabilisera sig.

Med denna kost går du med andra ord varken upp eller ner i vikt. Du håller den vikt som du vill ha och kolhydratnivåerna ligger kvar på den nivå där du funnit denna balans.

Livslångt upprätthållande – egen kolhydratsnivå

Efter att dessa tre faser genomgåtts kommer du till det sista steget som sedan följer med resten av livet. Du äter så mycket kolhydrater att du håller din vikt och mår bra!

Effekten av atkinsdiet

Om du följer denna diet blir resultatet följande:

Du får i dig lika många kalorier som vid en ”normalkost”, fetterna och det höga intaget av protein gör att du håller dig mätt längre och du går ner i vikt.

Många hävdar dessutom att du på längre sikt mår mycket bättre rent generellt och att sötsuget försvinner helt.

En kritiserad diet

Atkinsdieten blev till en början mycket kritiserad för att man då ansåg att kost inte skulle innehålla så mycket fett. Det var mycket populärt med låg-fett-kost under denna tid till skillnad från hur dieterna ser ut idag.

Man har nu kommit fram till att det är det vita sockret som är den primära källan till viktuppgång och ohälsosamt leverne.

Man har med många studier kunnat visa på sockrets negativa konsekvenser för människan.