✕ Stäng

Fas 3 – övergång

Under Fas 3 ska du gå ner dina fyra sista kilon väldigt långsamt för att kunna stabilisera dig och stanna kvar på din målvikt.

Linda Nestor, Skribent
Senast uppdaterad 21 september 2015

Mål med övergångsperioden

Du ska nu hitta ett sätt att leva för att gå ner de sista 4,5 kilona väldigt långsamt. Du bromsar alltså din egen viktminskning medvetet.

Om du skyndar ner även de sista kilona så kan det vara svårt att veta hur du ska äta balanserat för att hålla dem borta för alltid.

Så ska du äta i Fas 3

Under förra fasen, Fas 2, har du hittat din kolhydratsbalans. Alltså hur många kolhydrater du kan äta per dag och fortfarande gå ner i vikt.

Nu under Fas 3 så ska du höja antalet kolhydrater till dess att du saktar ner viktminskningstakten.

Höj 10 gram kolhydrater varje vecka

Hur mycket kolhydrater du behöver höja är väldigt individuellt. Så testa dig fram. Höj dina dagliga kolhydrater med 10 gram nettokolhydrater varje vecka.

När du slutar att gå ner i vikt så slutar du. Gå då tillbaka 10 gram kolhydrater igen.

Fas 3 övergång

Vissa kan äta frukt, stärkelserika grönsaker och fullkorn utan att gå upp i vikt, andra inte. Nu har du chans att testa hur din kropp fungerar.

Kan du äta frukt och fullkorn?

Det är också viktigt att du börjar testa vilka kolhydrater du kan äta utan att gå upp i vikt.

Frukt, stärkelserika grönsaker och fullkorn innehåller mycket kolhydrater. Vissa kan äta av alla dessa livsmedel utan att gå upp i vikt, andra kan bara äta dessa ibland eller i små portioner. Testa dig fram. Hur fungerar din kropp?

Fas 3 är en försöksperiod

Övergångsperioden är en försöksperiod inför den sista perioden. Det är nu du har chans att testa vilka kolhydrater och hur många kolhydrater du kan äta för att varken gå upp eller ner i vikt och hålla ditt hälsosamma smala levende.

Testa dig fram för att på ett långsamt sätt gå ner i vikt till din målvikt. När du har befunnit dig på din målvikt i en månad kan du gå över till Fas 4.

Linda Nestor
Skribent
Publicerad 23 juni 2014, senast uppdaterad 21 september 2015
Källor: Atkins

Senaste Nytt