Nackdelar med atkinsdiet

Det finns många nackdelar med att utesluta en näringsgrupp eller gå på en sträng diet. Känner du dock att du skulle kunna leva enligt Atkins diet under hela livet och inte bara som en tillfällig diet kan Atkins vara något för dig ändå.


Atkins – en omdiskuterad diet

nackdelar med atkinsdiet

Om du bantar för hårt kan dieten istället leda till viktuppgång, eller i värsta fall ätstörningar.

Atkinsdiet är inte en diet som Livsmedelsverket rekommenderar. Däremot finns det många olika förespråkare från olika håll som tycker annorlunda.

På senare tid har debatten om lågkolhydratskost varit stor där lågkolhydratskosten har fått en större plats på marknaden. Det stämmer att fett inte gör oss tjocka och att socker vanligtvis är boven till övervikt.

Men för detta behöver du inte ta bort alla kolhydrater för att gå ner i vikt, enligt Livsmedelsverket.

Hälsosammare sätt för viktnedgång

Enligt Livsmedelsverket finns det enklare och hälsosammare sätt att gå ner i vikt som också Livsmedelsverket och dietister rekommenderar, vilket är följande:

  • Byt ut dina vanliga kolhydrater mot kolhydrater med fullkorn
  • Ät något mindre kolhydrater och ersätt denna del med matig sallad
  • Uteslut allt vitt socker såsom godis, kakor, läsk med mera
  • Börja träna, variera gärna träningen
  • Ät gärna fett, men välj då nyttigt fett

Detta är ett hälsosammare sätt att ”banta” och också ett sätt som det finns mycket forskning på och som är godkänt och som rekommenderas.

Dieter kan leda till viktuppgång

Den största nackdelen med atkinsdiet är att det är svårt att hålla den typ av diet. Och du riskerar att ge upp.

Ger du upp har du utsatt kroppen för svält vilket gör att dess ämnesomsättning har gått ner. Börjar du äta som vanligt igen direkt efter att du har gett upp så suger kroppen åt sig energi inför nästa svält. Du går alltså upp i vikt av att ständigt hoppa på och hoppa av nya dieter.

Att gå ner i vikt är inte en snabb process utan en livsstilsförändring för att lyckas. Vid snabba metoder risker du bara att gå upp i vikt igen, och dessutom mer än innan.

Vill du verkligen gå ner i vikt så ska du försöka göra det på en hälsosamt och långsiktigt vis. Ta hjälp av en läkare om du inte klarar detta själv.

Dieter kan leda till ätstörningar

Det kan också vara så att dieter kan göra att du blir fast i en ätstörning.

Har du ett knepigt förhållande till mat, din vikt och din kropp så kan du lida av en ätstörning. Du behöver inte vara smal för att ha en ätstörning. Gör gärna ett självtest om du är osäker.